Färgrik mat

ÄT MAT I REGNBÅGENS FÄRGER

Frukost
Till frukost är det välgörande för kroppen att äta rött, orange och guldgult.

Äpplen, apelsiner och bananer renar kroppen och understödjer en god matsmältning.

I den guldgula färgen ingår vete, ris, majs, Bovete, havre och råg. Här ingår även frön och nötter som sesam, solros pumpa och mandel.

Frön som blötlagts och börjat grodda är befrämjande för ett bra pH i kroppen. Groddar är speciellt bra för människor med störningar i blodsocker och insulinfrisättning.

Lunch
Guldgul, grön och blå föda passar bra till lunch. Den dominerande färgen bör vara grönt. Detta är tidpunkten för sallader och annan vegetarisk mat.

Gröna äpplen, vattenmelon och avokado kan vara passande frukt.

Middag
Till middag är det blå, indigo, gyllene och vit mat som ger vitalitet.

De fyra sädesslagen, ris, hirs blomkål, svamp sparris, lök och vitlök är vita och gyllene produkter.

Till de blå födoämnena hör blåbär, blåplommon, friséersallad och blåmajs.

Indigo födoämnen är aubergine, blåbär, slånbär, katrinplommon, russin, alla blå druvor. Rosenbönor, svarta kikärtor och prupurfärgad trädgårdsböna, rödlök, rödbeta, kronärtskocksblad, King Edvard potatis, oliver sötpotatis och svamp.

Taraxacum officinale - Maskros

Maskrosen är ett av våra nyttigaste "ogräs". Örten är ätbar från blomma till rot. Den innehåller A-, B- och C-vitaminer samt mycket mineraler som kalk, magnesium och kalium.

Ett suveränt galldrivande medel och ett litet tips till er som fått yrsel och balansrubbningar vilket orsakar fallskador.
Om maskrosen hade varit känd under antiken skulle den sannolikt också ha uppträtt i litteraturen; före år 1400 omnämns den emellertid inte av någon botaniker eller läkare. Hieronymus Bock uppgav 1546 att maskrosen är urindrivande; Tabernaemontanus, en tysk apotekare och läkare som verkade på 1500-talet, betraktade maskrosen som ett oöverträffat sårmedel. Maskrosen - såväl roten som bladen - kom tidigt in i farmakopéerna, och örten används fortfarande inom folkmedicinen vid allehanda sjukdomar och besvär.

Dess goda anseende är inte oförtjänt, ty kliniska prov har visat att den befordrar gallsekretionen och verkar urindrivande, det franska namnet pissenlit, sängvätare, anspelar helt oförblommerat på denna egenskap.

Till de åkommor som maskros använts mot i folkmedicinen hör lever- och gallbesvär och kroniska eksem; dessutom har den brukats som blodrenande och magstärkande medel.

Maskrosens unga blad kan anrättas till en välsmakande sallad. Roten rostades förr för att användas som kaffesurrogat.
Örten har även tillskrivits magiska krafter - man hängde upp den som skydd mot häxor och troll.
Medicinsk verkan: Roten är urin-, bukspott- och galldrivande samt milt laxerande. Aptitstimulerande, antireumatisk effekt.


Örttinktur
100 g blad och rot finfördelas
5 dl 40 % sprit
(en del ört och 5 delar alkohol)
Rör om så örten är täckt av spriten.
Rör varannan dag i 14 dagar
Sila i en saftduk och tappa upp på flaskor
20 droppar i vatten

Färger för din hälsa

FÄRGER FÖR DIN HÄLSA

Regnbågens sju färger och lite mixade färger
Isac Newton (1749-1832) upptäckte att det till synes vita ljuset egentligen var en blandning av olika färger. Han kom att separera sju färger i sina vetenskapliga studier. Samma sju färger som vi kan se i regnbågen.

Färgernas påverkan på kropp och själ
Våra ögon omvandlar ljussignaler vilket hjärnan tolkar som färger. Ljuset och dess färger påverkar oss mycket starkt och tränger djupt in i våra kroppar.

Färgernas påverkan på kroppen överträffas endast av hur maten påverkar oss. Tänk i regnbågens färger när du lagar din mat.

Av alla färger är det rött och blått som påverkar oss starkast. Rött ökar musklernas aktivitet, andning, höjer puls och blodtryck. Blått sänker puls och blodtryck, man dämpas lugnas och svalkas.

Grönt och blått tillsammans är läkande, balanserande, lugnande och avstressande.

Färgen på våra kläder påverkar oss och en god idé är att använda klara rena färger. Den färg vi väljer för dagen symboliserar ofta vår sinnesstämning.
Färger och känslor hör ihop och vi använder dagligen uttryck som "grön av avund", "svart som synden" , "röd av ilska" eller "se rött".

Vi använder färger för att tolka det vi ser. Grått hår tolkas som ålderdom, grått väder, rött betyder stopp och röd som en ros.

Årstidernas olika färgskala är också mycket symbolrik och de påverkar oss och vi säger vårtrötthet, vintervila, det spritter i kroppen som om det vore vår.

Sommarens alla färger ger oss sedan energi som skall räcka för resten av året.

RÖD
Nyckelord: Energi.

Röd färg är den mest dynamiska, energirika och dominanta av alla färger.

Rött står för den manliga principen.
Röd är blodets och värmens färg. Den ökar cirkulationen och andningsrytmen, den röda färgen piggar upp livsandarna, stärker livskraften och ökar kreativiteten.

Röd är färgen för menscykeln, passionen och sexualiteten. Rött stimulerar binjurar och bildningen av könshormoner, den stimulerar utvecklingen av reproduktiva organ.
Rött stimulerar ämnesomsättningen, motverkar förstoppning.

Rött används i rum avsedda för aktiviteter, som t ex i snabbmatsrestauranger. Passar inte så bra i sovrummet.

ROSA
Nyckelord: Kärlek

Den rosa färgen, en mildare version av rött, är kärleksfärgen.

Den stimulerar mjukhet, öppenhet och ger en kärleksfull inställning till medmänniskorna.
Rosa är den kvinnliga och moderliga färgen. Den är ovillkorlig kärlek, feminin och intuitiv energi.

Rosa verkar på det hormonella systemet och reproduktiva organ, samt är avslappnande på spänd muskulatur.

Den rosa färgen förstärker det känslomässiga engagemanget. Rosa väcker inga aggressioner utan skapar en mild och lugn atmosfär. Stärker den inre harmonin och fysiskavälmående. "Vandra på små rosa moln".

ORANGE
Nyckelord: Glädje

Orange färg stimulerar matsmältningen, motverkar kramper och känslomässiga tarmreaktioner.
Den stärker körtelfunktionen, äggstocksfunktionen, stimulerar
mjölkkörtlarnas produktion efter förlossning.

Orange stimulerar immunförsvaret och mjältens nedbrytning av vita blodkroppar.

Orange är kraftfullt vitaliserande och stimulerande när organismen råkat ut för chockpåverkan, t ex genom skador, operationer, benbrott eller annan form av yttre våld. Orange helar den eteriska kroppen och stimulerar den fysiska kroppen till återhämtning.

Orange motverkar rädslor, depressioner, otillfredsställelse och en allmän energiförlust. Orange färg skänker glädje, den är vitalitet, livskraft och har en starkt pulserande vibration.

En ton av orange som går mot aprikos i köket förstärker glädjen i en måltid bland goda vänner. Orange stimulerar aptiten.

GUL
Nyckelord: Distans.

Gult representerar hälsa till kropp och själ. Gul färg är muskel-stimulerande och nervuppbyggande. Den stimulerar kalciumupptaget, stärker lederna och ökar produktionen i slemsäckarna.

Den gula färgen motverkar tungsinne, depression och melankoli. Gult stimulerar leverfunktionen, njurarna och magsaftsekretionen samt befrämjar en god matsmältning. Den gula färgen minskar behovet av socker, kaffe och alkohol.

Gult stärker den mentala aktiviteten, ger klartänkthet, stärker koncentrationen, stimulerar till positivt tänkande och stärker förmågan att få distans till problem. Gult passar bäst i ett rum där man vistas ensam på grund av att den gula färgen ger avskildhet.

GRÖN
Nyckelord: Balans.

Grönt är komplementfärgen i alla läkande essenser, alla växter har grönt i stjälk och blad, den är allt i allo färgen.

Vad är mer naturligt än att äta den levande energi naturen ger. Grönt ger balans åt hälsan, och stärker uttröttade tillstånd. Grönt är lugnande, och avslappnande, stärker dåligt självförtroende.

Grönt stärker det respiratoriska systemet och är välgörande för blodet och cirkulationen, speciellt i underhuden. Grönt är vävnadsuppbyggande och motverkar överaktiv cellväxt. Grönt stärker immunförsvaret och har en antiseptisk verkan.

Grönt är en välgörande färg i en bullrig industrimiljö och ger sovrummet en passande avslappnande sovmiljö. Färgen används också i operationssalar.

Grönt används också ofta för att visa nödutgångar.

TURKOS
Nyckelord: Motståndskraft.

Turkos ökar syresättningen till cellerna och stärker motståndskraften. Den stärker immunförsvaret skyddar mot infektion, inflammation, feber och svullnader. Turkos motverkar nerv och muskelspänningar i nacke skuldror. Den verkar återuppbyggande och regenerarande på vävnaderna.

Turkos är en färg som passar bra i kök, badrum och sovrum. Färgen lämpar sig i lek- och aktivitetsrum.

BLÅ
Nyckelord: Avslappning.

Blått står för fred och kommunikation. Det är den kvinnliga principens färg. Blått symboliserar odödlighet och uttrycker vårdande omsorg, trohet och kärlek. Blått utvecklar förmågan att lyssna, speciellt den intuitiva hörseln.

Blå färg ger välgörande svalka och är febernedsättande. Den är bra vid olika halsbesvär som tex heshet och ont i halsen. Blått sänker puls och blodtryck, man dämpas lugnas och svalkas. Blått är antiinflammatorisk och reducerar smärta.

Den underlättar insomnandet, motverkar rädsla och är avstressande. Den påverkar andningen positivt, ökar syresättningen och underlättar vid astmatiska besvär.
Blått inger trygghet och befrämjar ledarskap. Uniformer, hos t ex piloter, har ofta en mörkblå färg för att inge trygghet.

INDIGO
Nyckelord: Klarseende

Indigo har mycket av den blå färgens symbolik, men ju djupare färgen blir, desto mer mättad med andligt innehåll blir den. Detta är intuitionens och clairvoyancens färg, seende både på det yttre och inre planet.

Indigo är stärkande vid olika ögonproblem, färgen förebygger även öron, näsa- och bihålebesvär. Indigo är stärkande för hormonella körtlar, avslappnande för sinnet samt motverkar nervösa problem.

VIOLETT
Nyckelord: Värdighet.

Violett påverkar självkänsla, värdighet och självrespekt. Den violetta energin uppmuntrar till kreativitet, intuition och vishet.

Violett fungerar lugnande vid överaktivitet och stress. Den ger sinnet lugn och kroppen balans.

Den motverkar huvudvärk och migrän genom att den lila färgen har en hypnotisk och smärtlindrande effekt, den kallas färgernas morfin. Violett är slemlösande samt motverkar slembildning och den normaliserar en störd slemhinna. Violett stärker immunförsvaret och påverkar produktionen av vita blodkroppar. En violett schal om halsen i förkylningstider kan rekommenderas.

Violett kan användas i rum där värdighet är nödvändig som i sjukhusentréer och platser för andakt. Violett främjar målmedvetenheten och passar därför bra i föreläsningssalar.

VIT
Nyckelord: Klarhet

Vitt ljus består av spektrets alla färger tillsammans. Vitt står för inre upplysning och stimulerar till djup kontakt med sina känslor och sin inre röst. Vitt löser upp blockeringar och helar den esoteriska kroppen

Vitt ljus består av alla färger tillsammans och vitt i miljön ger ljus. Ett helt vitt rum kan dock vara tröttande. Vitt står också för goda avsikter, t ex den vita flaggan som är ett tecken på vapenvila.

SVART
Nyckelord: Sorg

Svart är brist på ljus och kan störa vårt allmäntillstånd och vårt välbefinnande. Depression drabbar människor som får för lite ljus.

Svart kan även symbolisera den unga människans tankar på döden men också tonåringens frigörelse.

Svart och vitt. Inget är enbart svart eller vitt, båda är alla färger eller ingen.