Aktiv inom många områden, några axplock

OBS arkivbild Hälsinge Regemente
Industribrandman

Hästsport är förundrad

Expressens rubriker

Fler rubriker

"Mirakeldoktorn" Hans Söderström

Det finns hur mycket som helst att berätta om Hans och en sak kan jag säga han stod för sina åsikter och var aldrig rädd att framföra dem heller.

Rubrikerna härintill handlar om Victory Tilly, världens snabbaste travare utan synliga fel som man sade i Insiderprogrammet som han fick "den stora äran" att delta i. 

Nåväl, det kom hur många hårprov som helst till Hans och detta var ett av dom och det var inte många som skrev vilken häst det rörde sig om. Det gjorde man inte heller med detta hårprov. Hans svarade som han brukade, berättade vad han hittade på hästen och i det här fallet rörde det sig bland annat om urinutsöndringsorganen. Det berättade Hans för den som tog emot svaret. Vi åkte till USA strax efter och när vi var där ringde en reporter och talade om för Hans att han gjort analys på Viktory Tilly och att Stig H Johansson sagt att det var absolut inte några fel på hästen, att det var skitprat helt enkelt. Jag hörde själv här Hans pratade med denna reporter och han talade om för henne att om hästen inte visade hälta just i det ögonblicket så var den bara en tidsfråga innan han skulle göra det. Hans rådde reportern att hålla koll på hästen och att hon även skulle skriva om när den blev halt också. Så startade Victory Tilly i Elitloppet och efter loppet fick man nästan bära honom av banan för han var halt på vänster bak. I tidningarna skriv man sedan att han var halt på höger bak, det var väl för beskt att säga som det var.

Viktory Tilly kom till Järvsö på rehab, man köpte de medel som Hans rekommenderat och så vitt jag minns blev han utläkt och gjorde flera starter efter detta. Ingen reporter återkom och ville skriva om detta "lurendrejeri" som man kallade det.

Hans var uppvuxen på Ljusne, liksom jagsjälv och vi träffades när Hans var 19 år, direkt efter att han gjort lumpen. Vi förlovade oss 1965 och gifte oss 1966. Vi fick två barn 1966 och ett barn 1984. Hans var verkstadsarbetare då, han gjorde lumpen på I 14 och det kom sig inte bättre än att han hamnade hos "kuskarna" vilket han kanske inte gillade till 100 % för han hade sökt till motorcykelordonans. Han fick utbildning på hästar redan där och det kom han att ha god nytta av lite senare i livet.

Hans var även verksam inom industribandkåren på Ljusne. Det fanns faktiskt inget han inte kunde göra, behövde motorn på bilen bytas så gjorde han det också.

Efter något år som gifta och bosatta i Ljusne började vi leta hus. Vi fann vårat drömhem, ett litet soldattorp i Söderala, dit vi flyttade 1970 med våra två små barn. 

Familjen utökades med en åsna, Patricia, hästar, på bild är Rassmus, ett gotlandsruss som han bytte åt sig mot våra 9 smågrisar, vi hade nämligen en sugga som fick kultingar, höns, grisar, ankor, får och getter. En gång när Hans kom hem, han hade varit någonstans och skott och öppnade häståkan så hoppade det ut fem killingar och en kanin, en fransk vädur -alltså en stor dam. Han älskade djur och det blev som sagt några av olika slag. Vi fick besök av skolbarn både härifrån Södeerala och Ljusne. Många barn hade inte bekantat sig med den här typen av djur och det blev väldigt populärt. Kaninen nedkom efter ett tag med åtta små barn också.

Barnen började rida så det kom ytterligare hästar till torpet. Hans byggde på sina kunskaper om hovslageri, blev en skicklig hovslagare och kunde smida hästskor, som passade hästens hovar, inte som man gör nu för tiden anpassar hoven efter skon.

Utsikt från altanen ut över Ottfjäll

Vi hade även några fina år i Jämptland, närmare bestämt Ottsjö mellan 1988 och 2007. Att vi hamnade just där var återigen Hans förtjänst, han blev tillfrågad om han ville sko Islänningarna som användes vid turridning. Sagt och gjort så åkte vi dit, Hans, Mats som var fem år då och jag. Vi lånade en lägenhet av hästägaren och kom att förälska oss i byn så vi köpte en stuga där. 

Hans fortsatte att sko där uppe under några år och vil verkligen älskade Ottsjö och åkte dit varje helg under alla år. Vi packade bilen på fredag efter jobbet och åkte upp, 40 mil, sen hem på söndagkväll. Vi var unga och inget var besvärligt på den tiden.

Dunedin

Orsaken till att vi sedemera hamnade i USA , närmare bestämt Florida, var också Hans "påhitt", han hade nämligen sett ett hus till salu på Floridas västkust och tyckte vi skulle kolla på det. Det gjorde vi, hela familjen flög över och kollade men vi tyckte inte huset var vad vi tänkt oss. Vi bodde på Clearwater Beech och vid en utflyckt såg vi att det var en lägenhet till salu i Dunedin. Vi bestämde tid med mäklaren och förälskade oss i lägenheten så vi köpte den år 2000. Mäklaren, Don Withney och hans fru kom att bli väldigt nära vänner till oss och tog hand om allt när vi var i Sverige.

Valid Video vinner på Gulfstreem

Vad vi inte visste var att vi hamnat i stort sett i Floridas hästcentrum, i närheten av Ocala, där det fanns fler hästar än i hela Sverige. Vi kom att lära känna flera svenskar i området och tillsammans med ett par öppnade vi företaget Swedish Horse Power. Hans var till Canada och träffade vår agent och vi hade agenter i nästan varje stat i USA.

Vi drev företaget i 12 år, det var mycket lärorika år men allt har sin tid så vi sålde företaget 2014.

Vi kom att träffa fantastiska hästar vid våra besök på hästfarmarna och en av dem var Valid Video som gjorde många fina lopp och hans tränare var mycket nöjd med våra produkter.

Norrfjärd

1993 tyckte Hans att vi borde ha en sommarstuga vid havet och så blev det. Norrfjärd finns fortfarande kvar som en oas för familjen.

Här har vi haft bröllop, dop och firat alla familjehögtider. Varje sommar flyttade vi ut våra kontor och jobbade härifrån.

Under den här tiden byggde vi också upp vårat företag, vidareutbildade oss och hade fulltidsjobb med kunder. Aktiva, underbara och lärorika år.

Mirakeldoktorn

Hans kom att bli känd som mirakeldoktorn i Svensk Media när han gjorde en håranalys på Jonas Thern. Jonas hade i största hemlighet tagit kontakt med Hans på grund av sina ljumskproblem. Jonas hade fått tips av sin massör, Kent Lindgren, om att göra en håranalys. Thern såg det som en sista utväg när Beneficas läkare föreslog operation. Med håranalysen som grund lade Hans upp en behandlng med tre medel vilket det ena var Ferrosyl. Jonas var helt övertygad om att det var medlen som gjorde honom frisk och skadefri. Eftersom Jonas Thern gick ut i pressen blev det förstås stort pådrag, vi var i Florida vid tidpunkten för skriverierna och Expressen skickade över en journalist för att intervjua Hans och på den vägen blev flera idrottskillar hjälpta av Hans och våra produkter.

Hans och Scicci rider först

1000 år – en svensk historia är en svensk dokumentärserie i sex delar av Hans Villius och Olle Häger om Sveriges historia.

Olle Häger var uppvuxen som bondson i Heden, Häger lärde känna Hans Villius, som knöt honom till Sveriges Radios kulturredaktion. Det var början på ett livslångt samarbete, som snart övergick till Sveriges Television, där de skapade hundratals historiska dokumentärer och tv-program, till exempel serien Hundra svenska år (1999).

Olle Häger kontaktade Hans eftersom dom behövde hästar i serien. Hans ordnade med Bollnäs Ridskola som ställde upp med hästar och ryttare. Både Hans och jag var med i den serien där många avsnitt spelades i här i Hälsingland. Hans red vår lippizaner Neapolitano Scicci. Det var Hans första medverkan i TV.

Hans hade ett verksamt liv och var hyllad av många kunder och hästägare. Han arbetade till i stort sett sista dagen i sitt liv med sina hästar och analyser. Han fick dagligen bekräftelse på vilka fantastiska resultat hans behandlingar gav. 

Hans avled den 4 januari 2022 efter en kort tids sjukdom. Familjen och jag vill tacka Er alla för varmt deltagande i vår stora och ofattbara förlust.

En underbar sista hälsning till Hans

Hans och Namur

Det finns en sak som knyter dessa två ihop!

Hasse är en utav de som hjälpt oss ditt vi är idag. Utan Hasses vägledning med foder tror jag det tagit längre tid eller kanske inte alls kommit ditt vi är idag…. Att få fram en bra häst är som ett svårt pussel… många bitar ska passa….

Hasse gick hastigt bort och vi är djupt berörda. Det har varit en tung morgon sedan jag försökte ringa honom i morse. Jag ville berätta den stora nyheten…… Att Namur vann på V75!

Hans Söderström berättade mig precis det jag såg i Namur… Han hade inget namn, bara ett hårprov… I över två timmar pratade vi telefon tillsammans. Och han sa det skulle ta mig 3 - 4 månader så skulle jag se skillnaden på denna fantastiska häst!

Idag känns det tomt, ord blir fattiga… Jag har haft en sådan tur att komma i kontakt med en så begåvad människa. Namur hedrade Hasse i lördags.

Finns inga ord för hur tacksam jag är… Hur kan en röst via en telefon ge en gåshud…. Det var precis det Hasse gjorde när han ringde mig.

Vila i frid.

Stephanie Josefin Werder

Rubrikernas man

Söderhamns Kuriren

Aftonbladet

Aftonbladet
Lägg märke till att AB skriver höger bak, i verkligheten var det vänster bak som Hans sade

-Många är oroliga för Victory Tilly, världens snabbaste travhäst som skadades svårt i samband med Elitloppet på söndagen.

Jag tror aldrig jag fått så många råd tidigare som jag fått i dag. Men jag har en del erfarenhet själv och jag ska ta mig en funderare hur vi ska göra för att hästen ska komma tillbaka, säger Stig H Johansson.

Victory Tilly drabbades av en gaffelbandsskada i vänster bakben. Det är en svår skada. Karriären är hotad, men den behöver inte vara över.

Travkompaniet 2003-05-27

Från Norge