Förkylningstider

Det kom en fråga och jag delar svaret här.
Är det normalt med vår- och höstförkylningar? Hjälper det att äta tillskott och hur mycket kan tarmen ta upp av de tillskott man äter?

Svar:
Vår- och höstförkylningar är vanliga och helt kort kan man säga så här:
En vanlig förkylning är en virusinfektion och det finns mer än 200 olika virus som muterar år från år och därför är det förkastligt att tro att man kan vaccinera sig för att slippa bli förkyld. Förkylningsvirus har en hel del gemensamt men varje virus har också sina egna kännetecken.
Rhinovirusbakterierna är mest aktiv tidig höst, vår och sommar. Coronavirus har en trend att dyka upp vinter och tidig vår. Det finns många olika sorters coronavirus men bara några orsakar förkylning hos människor. Så finns RSV och parainfluensavirus vilka kan leda till förkylning och lunginflammation särskilt hos barn.

Kroppen har ju faktiskt ett bra skydd men om viruset tar sig igenom slemhinnorna i näsa och hals så får vi symptom. Penicillin tar ju inte virus utan det finns ett protein som heter interferon inuti cellerna som dödar viruset. Även fast man har ett normalt immunförsvar så kan man drabbas av förkylning men då brukar de går över relativt snabbt.

Det finns många olika tillskott på marknaden och det är svårt att säga vilka som är mest effektiva på cellnivå. Hur mycket tarmarna kan ta upp beror ju till väldigt stor del hur friska dom är, om man har ett fungerande näringsupptag. En dåligt fungerande tarm med felaktig tarmflora tar ju naturligtvis upp sämre.
Är man i dålig kondition, äter läkemedel och har dålig kosthållning förbrukar ju kroppen i stället mer näringsämnen och då kan det ju låta bli att räcka till alls och man får man brister.

Tittar vi på leverfunktionen så bildar den enzymer lecitin och kolesterol. Levern lagrar också järn, koppar och spårämnen samt de fettlösliga vitaminerna. Det kan ju vara av intresse att veta att de stora doser vitamin D som rekommenderas inte gör någon nytta om levern inte kan bilda enzymer som kan aktivera det. Du kan ju äta multidoser och ändå inte ha någon nytta av dem utan de kan istället orsaka belastning, det är oftast då man säger att man äter tillskott men märker ingen skillnad. Så även levern bör vara i bra kondition för att vi skall få nytta av de näringsämnen vi intar.

Med tanke på att näringsupptaget kanske inte fungerar bra av olika orsaker, kanske har man ett nedsatt immunsystem, hur går man då tillväga. Eftersom vi jobbat med detta under många år och sett vikten och betydelsen av näringsämnen så har vi ju tagit fram dem i mikrodoser. Då går de inte till tarmarna utan tas upp direkt av slemhinnorna och kommer ut i blodströmmen och fraktas dit de behövs.
Minesyl till hästar, Näringsbalans till hund och katt och VitoMin Pulver till människor är komplettering till kosten och i de små doser kroppen kan tillgodogöra sig utan att det skapar belastningar.

2022-06-05 00:17