Hästar har olika underhållsbehov, det finns lättfödda hästraser som ponyer, araber och andra hästar som inte är så hårt framavlade och kallblodsraserna. Men även dom här hästarna har i sin tur olika underhållsbehov.
Många varmblodiga hästar kan vara svårfödda som t ex fullbloden. Ju ädlare ras desto större krav. Varmbloden är lite mitt i mellan.
Det finns all anledning att uppmärksamma proteinets kvalitet. Det protein som används till hästar bör vara sammansatt av aminosyror som hästen lätt kan ta upp och utnyttja. Det räcker att en aminosyra fattas för att hästens skall misslyckas med att ta upp proteinet. Den kan då inte heller utnyttja de övriga aminosyrorna. Dessa blir i stället ett onödigt överskott som måste utsöndras, vilket i sin tur innebär belastning på organismen. En längre tids utfodring med protein av låg kvalitet innebär alltid en hälsorisk.
Underutfodring av protein med rätt kvalitet för hästar är ett vanligt problem i vårt land. I många fall beror det på att man inte analyserat grovfodret och anpassat det till den typ av häst man har och det arbete den skall utföra.
På Wången gjordes en studie där man utfodrade hästar i träning med enbart grovfoder och inget kraftfoder.
Grovfodrets sammansättning var 10-11 MJ/kg och råproteinet var 93-164 g/kg vilket ger en kvot på 9,3-14 (inte räknat på ts).
Redan i augusti börjar pälssättningen för vintern.
Det som är mest krävande för hästen är att sätta vinterpälsen. Det går åt energi och protein för att tillverka ny päls och hästen behöver en ökad fodergiva under den här perioden. Det går åt mer foder för att tillverka 1 kg päls än 1 kg mjölk eller muskler, det betyder att kroppen prioriterar pälstillväxten före muskel och fettansättning.
Jag vill gärna göra er uppmärksamma på att när hästen sätter päls kan den behöva något extra för att klara pälstillväxten utan att det tar energi från andra livsnödvändiga funktioner. Många hästar behöver stödutfodras med extra proteinrikt hö i kombination med extra vitaminer och mineraler eftersom det är väldigt krävande för dem att sätta vinterpälsen.
Glöm inte hovarna, när hästen travar i tävlingstempo uppskattas belastningen på hoven uppgå till ca ett och ett halvt ton (1½ ton) i travtempo. Genom den enorma belastningen hoven utsätts för bör hovställningen vara korrekt på grund av de blir enorma påfrestningar som uppstår på senor och ligament vid felaktiga hovvinklar.
Glöm inte att hovarna sitter på en levande varelse som upplever smärta och obehag om de vanvårdas. Utan hov ingen häst säger man. Kom ihåg att låg trakt och lång tå ofta leder till hovsprickor. Hästen FÅR inte hovsprickor utan man GER dem det.
Om du jämför hästhovarna med däcken på din bil så får du körförbud och böter om däcken är dåliga, det blir förslitningar i framvagnen om det är obalans i hjulinställningen och det leder till reparationer.
I vår produkt PälsoHov finns biotin, zink, kisel och DL-metionin vilket understödjer frisk päls och starka hovar.
Underutfodring av protein med rätt kvalitet för hästar är ett vanligt problem i vårt land. I många fall beror det på att man inte analyserat grovfodret till växande unghästar och dräktiga fölston och att individer med stort behov av extra protein äter samma grovfoder som vuxna tävlings- eller hobbyhästar. Så har tex tidigare ofta varit fallet i landets travstallar, när kraftigt växande ettåringar på hösten kommer in för inkörning och uppträning. Numera är flertalet av landets proffstränare mycket uppmärksamma på unghästarnas proteintillförsel – eftersom denna synligt påverkar muskel- uppbyggnaden och förmågan att tåla träning. Hos dräktiga ston är fostertillväxten mycket intensiv under dräktighetens slutfas. 2/3 av födelsevikten uppnås under
de sista 4 månaderna – och en fördubbling av fostrets vikt sker under de sista 2 månaderna!
Eftersom protein är grundmaterialet i all kroppsvävnad, är det mycket viktigt att proteingivan verkligen matchar den kraftiga fostertillväxten och att proteinet håller rätt kvalitet.