Vitlök till djur. Bra eller dåligt?

Det dyker upp forskning om många olika saker. Med jämna mellanrum skrivs det om vitlökens vara eller inte vara. Vitlök påstås vara toxiskt till häst men som alltid är det fråga om mängd, det finns mycket som är dödligt i stora mängder men som fungerar utmärkt i små doser.

VITLÖK ANVÄNDES AV VÅRA FÖRFÄDER I TUSENTALS ÅR

Vitlök har odlats i mer än 5000 år och tros härstammar från Asien och till Norden kom den på 1300-talet. Det är ingen överdrift att påstå att vitlöken innehåller mängder med nyttigheter. Vitlök innehåller per 100 g 20 mcg selen, 400 mg kalium, 181 mg kalcium, 153 mg fosfor, 1,7 mg järn, 31 mg C-vitaminer och flavonoider. Flavonoiderna uppmärksammades på allvar av holländska forskare 1993 och vad dom fann ut var att dessa var ett mycket bra skydd mot bl. a hjärt- och kärlsjukdomar hos människan.

Det finns skäl att tro att flavonoiderna minskar risken för åderförfettning, hjärt-kärlsjukdomar och motverkar blodpropp och dessutom verkar flavonoiderna hindra blodplättarna från att klibba samman.

TOXISK?

Så varför skulle då vitlök vara toxisk för häst? Man har genom vissa studier sett att de röda blodkropparna skulle brytas ner och det uppstår blod- och järnbrist. MEN här får vi titta på vilken daglig mängd vitlök man gav hästarna. (Pearson et al. American Journal of Veterinäry Research 2005; 66;457 - 465) I den studien gav man hästarna 300 gram vitlökspulver dagligen och då visade de hästarna en avtagande mängd röda blodkroppar. Detta normaliserade sig efter 5 veckor. Denna studie har sedan startat diskussioner och blivit grunden till denna skrämselpropaganda, att vitlök skulle vara farligt att i små mängder ges till hästar.

VAD KAN HÄSTEN, HUNDEN OCH KATTEN HA FÖR NYTTA AV VITLÖKEN DÅ? 

Vitlök har en hämmande effekt på bakterier och verkar stärkande och immun stimulerande bl a på grund av mängden vitamin C. Vissa ämnen i vitlökens eteriska oljor håller många maskar i schack. Likaså kan vitlöken ha en effekt på fungus (svamp) som kan vara viktigt för den alltid närvarande mögelsporer i hö och havre. Det är fördelaktigt för att hålla friska lungor. Vad vi också har sett är att feljäsning (häst) i tarmen som orsakar kolik och fång motverkas.  Sist men inte minst, effekten av att vitlöken gör hästen oaptitlig för insekter och fästingar.

2022-06-11 15:10